Email dd 18-01-2021 Update Harold

Lieve Igrammers,

 

Allereerst wil ik jullie alleen een heel mooi en gezond 2021 toewensen! Laten we hopen dat 2021 ons een mooier jaar mag brengen en dat we 2020 snel achter ons kunnen laten.

 

 

Het verdrietige nieuws dat Klaas helaas niet meer onder ons is, heeft jullie allen inmiddels bereikt. Zijn positieve uitstraling, zijn trouwe aanwezigheid en zijn babbeltje voorafgaande aan de les zullen wij gaan missen. Hij was niet dominant aanwezig in de groep, maar je wist altijd dat hij aanwezig was! Ik wens de nabestaande van Klaas, zijn vriendin Greetje, de dansers en danseressen van St. Pancras groep (die een lange tijd met Klaas gedanst hebben!) en natuurlijk alle leden sterkte toe met het plotselinge verlies van Klaas!

 

Kunnen jullie nog de eerste avond herinneren dat wij gestart zijn met de dans Ganinata? Voor de kenners onder ons, deze dans heeft een 11/8 kopanitsa ritme. Zoals elke week was Klaas die avond op tijd aanwezig. Hij zei iets tegen mij in de trend van “ik vind de kopanitsa ook een leuk ritme, daar zou ik wel weer eens iets van willen leren, met het mooie ra-ta-daa-ra-ta ritme.” Het ra-ta-daa-ra-ta ritme waar Klaas het over had, kwam keurig overeen met het kort-kort-lang-kort-kort ritme van de kopanitsa. Toevallig of niet, maar die avond stond Ganinata in de planning en werd hij op zijn wenken bediend.

 

 

Corona en bestuursupdate

Helaas hebben we vorige week in de persconferentie kunnen horen dat er nog geen versoepelingen in de maatregelen van het RIVM komen. We hadden er waarschijnlijk met z’n allen naar uitgekeken dat we na aankomende dinsdag weer wat meer mogelijkheden zouden krijgen en dat we daarmee ook weer aan dansen konden gaan denken. Helaas is dit nu nog niet zo en zijn de maatregelen van het RIVM verlengd tot in ieder geval 9 februari a.s. Hopelijk kunnen we de week daarna van start gaan met dansen!

 

Het bestuur van Igram draait op vrijwilligers. Wat zijn we hier toch blij mee, want zonder een vrijwillig bestuur is er geen Igram. Toch vindt er binnen een vrijwillig bestuur ook een wisseling van de wacht plaats, waarbij een bestuurslid aftreed en hopelijk vervangen kan worden door een nieuw vrijwillig bestuurslid. Ook dit jaar vindt dit plaats. We zullen – na jaren van trouwe dienst – afscheid nemen van Ber! Ber, nogmaals bedankt voor al je inzet voor het bestuur van Igram als secretaris! Inmiddels is Rian  van der Sluis voorgedragen als opvolgster van Ber. Stemmen in een vereniging zijn belangrijk en elke stem telt! Gisteren is hier namens het bestuur nog een bericht over gestuurd waarin onder andere staat dat er nog niet veel reacties zijn ontvangen. Vergeet alstublieft niet te antwoorden aan het bestuur voor 1 februari 2021 over de voordracht van Rian als opvolgster van Ber! Nogmaals, zonder vrijwilligers kan de vereniging niet draaiende gehouden worden.

 

 

Joegoslavische dans in Nederland

Via de Facebookpagina van Zajednica kwam ik op een ontzettend leuk filmpje over Joegoslavische dans terecht. Het filmpje van het programma “Medelanders Nederlanders” werd ooit uitgezonden ergens 1988/1989 op Nederland 3 en ging over Joegoslavische folklore in Nederland. Voor degene die al langer dansen en naast cursussen internationale dans ook specialisatiecursussen hebben gedaan, zullen vele gezichten in deze aflevering wel herkennen. Voor degene die wat minder lang dansen is het leuk om te zien welke gezichten bij welke namen horen.

Tijdens onze lessen hoor je mij geregeld de namen Paja Milic en Eddy Tijssen noemen. Inmiddels zijn ze wat ouder geworden, maar op de video komen zij uitgebreid naar voren.

De video kan op YouTube bekeken worden onder de volgende link: https://youtu.be/TtPnCCB6mLM

 

De mensen die naar de dansdag van Vlasta zijn geweest, zullen zich vast herinneren dat zij een mooie zigeunerdans in paren “sota” heeft gedaan. Toeval of niet, deze dans zie je ook de revue passeren in de lessen van Paja in de video op YouTube. De dans Vajta N’Elbasan, herkennen we de dans nog? Ook deze zie je voorbij komen in het programma dat uitgezonden is geweest op Nederland 3. Let vooral eens op de versie zoals wij ‘m nu dansen (vrouwenversie) en de mannenvariant welke je tegenwoordig niet meer ziet.

 

Ik heb de YouTube link ook gedeeld met Danilo Milic, zoon van Paja Milic. Ik heb Danilo een jaar of 13/14 geleden ontmoet in een geheel andere setting dan folklore dans (behalve op de bruiloft van zijn zus, heeft hij nooit aan Joegoslavische dans gedaan). Hij schreef mij terug over zijn vader:  “Echt leuk om te zien hoe energiek en trots hij daar was. Met m’n vader gaat het minder. Hij is oud geworden en doet niet meer zo veel, ook zijn er vorige maand kenmerken van Alzheimer geconstateerd.” Dit zijn natuurlijk minder leuke berichten om te horen en te lezen over iemand die veel voor onze hobby in Nederland heeft betekend!

 

Naast Paja Milic (Joegoslavische dans), Eddie Tijssen (Bulgaarse dans) en Hedwig Schoots (zang) zie je ook muziekgroep Prijatno uitgebreid naar voren komen. Muziekgroep Prijatno bestaat uit Nederlandse muzikanten welke authentieke muziekinstrumenten uit de Balkan bespelen. Al de instrumenten hebben de revue al eens gepasseerd bij “de achtergrondinformatie bij de dansen van de maandagavond”. Probeer bij het kijken naar muziekgroep Prijatno eens de muziekinstrumenten te herkennen.

In 1990 heeft muziekgroep Prijatno een CD samengesteld met muziek uit (Joegoslavisch) Macedonië en Bulgarije met daarop bekende en minder bekende dansen uit deze regio. De CD is ongetwijfeld nog te koop via Nevofoon.

 

 

Stockton Dance weekend

Ook heeft het bestuur vandaag een mailing rondgestuurd van het Stockton Dance Weekend, een jaarlijks terugkerend folkloredansevenement in de Verenigde Staten, vergelijkbaar met onze Doe Dans Festival en Balkanfestival. Dit festival trekt doorgaans veel locale dansdocenten om daar hun programma op te doen voor een nieuw dansseizoen. Degene die lesgeven zijn doorgaans drie of vier specialisatiedocenten (gespecialiseerd in een dansstijl) en één of twee docenten internationale dans. Dit jaar is Nederland sterk vertegenwoordigd in het docenten team. Bianca de Jong en Tineke en Maurits van Geel zullen daar als specialisten lesgeven, tezamen met Ahmet Lüleci (Turkse dans). Daarnaast staat ook Roberto Bagnoli in de lijst van dansdocenten. Deze naam zegt jullie misschien niets, maar hij is een bekende naam in de dansscene! Ik denk dat je hem de Jan Knoppers van Italië mogen noemen. Onze Braziliaanse carnavalsdans is onder andere afkomstig van hem.

 

De danslessen kun je gratis via Zoom volgen, maar je zult je wel van te voren even moeten aanmelden! En… je zult jezelf een aangepast slaapritme moeten aanmeten, want de lessen vinden plaats in de locale middag- en ochtenduren, ofwel rond de klok van 15:00 uur en na middennacht in Nederland. Maar… ik denk dat het de moeite waard zal zijn! Mocht mijn werk het toelaten, dan zal ik proberen in de middagsessies wat passen mee te dansen en zou het leuk vinden om wat Igram mensen daar dan te zien J.

 

Waar komt die dans vandaan?

Als afsluiter voor vandaag vind je bijgesloten een artikel over één van de vele opvoedingsdansen Šetnja. Huub heeft deze dans tijdens zijn laatste jaren bij Igram in zijn dansprogramma gehad. Leuk om eens te lezen hoe een dans zich ontwikkelt, hoe deze is ontstaan en wat er nu nog van over is.

Herken je de titel niet direct of weet je niet over welke dans het gaat? Kijk dan eens op één van onderstaande linkjes:

Setnja – YouTube

Setnja – YouTube

Setnja – Serbia – YouTube

Heb je een uitleg nodig bij de dans? Kijk dan hier: Setnja (Instruction) – YouTube

 

 

Rest mij en ieder nog een mooie zondagavond toe te wensen! Laten we hopen dat we snel weer met z’n allen op de dansvloer mogen staan! Tot die tijd… blijf gezond, houdt afstand waar mogelijk, blijf bewegen en probeer wel te genieten van de dingen die nu nog wel mogen!

 

Hartelijke groeten,

 

Harold