Email dd 18-02-2021 Update Harold

Lieve Igrammers,

Wederom hoop ik dat het jullie allemaal goed gaat!

Ik zie dat het alweer vier weken geleden is dat ik voor het laatst iets van mij heb laten horen! Wat vliegen de dagen en weken toch voorbij! Ervaren jullie dit ook zo?

Ondanks dat ik nog steeds vroeg opsta en “normale” werkdagen maak en dat er verder “weinig te ondernemen is”, lijkt het voor mij wel of de weken voorbij vliegen met drie keer ademhalen.

Corona-update

Jullie zullen het allemaal wel op het nieuws gezien en gehoord hebben; we mogen nog niet veel meer dan een maand geleden! De besmettingscijfers in Nederland lijken nu toch wel de goede kant op te gaan….krijgen we nu te maken met de Britse en Braziliaanse variant? Mij benieuwen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen! Zullen we straks ook te maken krijgen met een Spaanse, Duitse of andere variant?

Laten we hopen dat we de pandemie nu eens achter ons mogen laten! Maar voor alsnog zijn we gebonden aan de maatregelen van het RIVM.

Dansen met elkaar zit er nu helaas nog niet in! Laten we hopen op beter nieuws begin maart!

Traag of niet, maar ook Nederland is nu eindelijk begonnen met het vaccineren tegen het vervelende virus. Laten we hopen dat de verwachtingen uitkomen en dat inderdaad het virus vanzelf uitsterft wanneer 70% tot 80% van de Nederlanders zijn gevaccineerd! Ik moet nog even wachten, maar hoop dat het snel zo ver mag zijn!

Werken en sneeuw

Zelf slijt ik mijn dagen met vooral veel werken. Zoals velen van jullie weten, werk ik in de financiële dienstverlening. In januari betekent dat topdrukte! De grootste piek lijkt nu voorbij, maar we zijn er nog niet.

In de financiële dienstverlening wordt doorgaans aan het begin van ieder nieuw kwartaal de kwartaalcijfers aangeleverd aan onze cliënten, met als grootste piek in januari wanneer de jaarcijfers geproduceerd worden.

Naast het werken, proberen we elke dag toch een stuk te wandelen (dat schiet er wel eens bij in) of een rondje te fietsen (het lukt mij helaas niet om met deze lage temperaturen te hardlopen…mochten we begin maar weer aan de slag kunnen met dansen, dan zal mijn tong waarschijnlijk op m’n knieën hangen omdat ik m’n conditie wel een beetje kwijt ben L).

Vooral afgelopen week dat het zo lekker koud was en Nederland bedekt was onder een witte laag, hebben we heerlijk genoten van de mooie beelden uit de normaalgesproken groene omgeving om ons heen.

Ook heb ik genoten van het kijken naar de mensen op het ijs. In de parken en sloten hier in de buurt, maar ook op de Prinsengracht. Het leek erop dat Nederland even uit het ritme van de pandemie was en weer kon genieten van het gewone leven.

Van mij mogen er nog wel wat van dat soort dagen komen, hoewel ik mij ook realiseer dat niet iedereen dit fijn vindt.

Projecten

Ik weet niet meer zeker of ik het jullie al eens had verteld, maar tijdens de eerste lockdown (eigenlijk vlak voordat deze begon) zijn wij begonnen om ons huis weer in de verf te zetten. We kunnen redelijk klussen, maar dit was toch wel een heftige job. We kwamen tot de conclusie dat “nieuwbouwcomplex” bijzondere muren heeft! Elke lik verf over de muur, verdween ín de muur… Zelfs met een dubbele laag voorstrijkmiddel was het best een lastige klus om de muren goed geschilderd te krijgen. Ik overdrijf niet dat we ons huis in z’n geheel zo’n vier tot vijf keer hebben geschilderd! Twee of drie voorstrijkrondes, gevolgd door twee of drie verflagen! Het is voor een goed doel geweest, want we zijn er erg blij mee.

In de tweede lockdown hebben we besloten om ons Duits weer een beetje op te krikken. Waarom Duits? Geen idee! Vooral ik vind het een leuke taal en kan erg genieten van Die Deutsche Sprache.

Enkele jaren geleden heb ik nog voor een Nederduits bedrijf gewerkt waar de taal flink gevoerd werd. In m’n huidige werk heb ik de afgelopen jaren ook veel met Duitsers en Duitse projecten te maken gehad, maar toch heb ik het allemaal niet meer zo in de vingers. Vandaar dat we ons weer aan het verdiepen zijn in deze taal… Je moet toch wat in de lockdown tijd, toch?

Wij werken beide nog steeds vanuit huis. Gelukkig zijn we met z’n tweeën (en een kat) dus dat maakt het allemaal wel gezellig! Inmiddels hebben we ook een ‘echt kantoor’ kunnen inrichten in een “loze ruimte van ons huis” waar ik mijn eigen werkplek heb. Aanvankelijk zat ik aan de eettafel, maar dat bracht op den duur wat fysieke klachten met zich mee. Een nadeel, de ruimte waar ik werk heb ik helaas geen daglicht! Ik heb daar geen last van (eigenlijk wel goed: noodgedwongen even een rondje door het huis lopen om wat daglicht te vangen en de ogen te ontspannen van het beeldscherm. Maar, we hebben wel een nieuw project! Het thuiswerken zal – ook in de toekomst – bij ons beide meer gaan voorkomen. Dus een goede werkplek leek ons wel op z’n plaats. We zijn nu dus bezig met het plaatsen van een raam in “mijn werkkamer”. Dit mag niet zomaar! Een traject van regelgeving en goedkeuring waar je je eerst doorheen moet worstelen om het te effecturen. De eerste stappen zijn gezet: 1. goedkeuring van de architect is binnen, 2. informele goedkeuring van de VVE is binnen, 3. de bouwtekening en contstructieberekening is gemaakt (volgens de berekeningen stort ons gebouw niet in wanneer wij een stukje muur gaan vervangen door een raam!). Vervolgstappen: Gemeente Amsterdam gaat er nu een zegje over doen, wat gevolgd wordt door (hopelijk) de formele goedkeuring van de VVE en dan kunnen we beginnen!

Dansen voor het brein

Voor degene die de laatste les voor de Kerst aanwezig waren, die zullen het zich vast nog wel herinneren; Hanneke had een artikel gevonden in de krant over “dansen voor het brein”. Inmiddels heb ik het artikeltje toegevoegd als bijlage in de bundel “achtergrondinformatie bij de dansen van de maandagavond” en deze vanavond aan Clara gestuurd om op de website te zetten. Zo kan iedereen het verhaal lezen.

Het is niet geheel onbekend dat dansen goed voor je brein is. Er is in de afgelopen decennia best veel onderzoek naar gedaan. Wanneer je op internet wat rondsnuffelt, zul je best wat leuke artikeltjes vinden hierover.

Ook op youtube staan wat interessante stukjes over de onderzoeken die gedaan zijn naar de invloed van dans op je hersenen. Leuk om eens te bekijken, maar houd er rekening mee….het is redelijk wetenschappelijk en soms best nogal technisch. Maar leuk om eens te bekijken…. voor sommigen wellicht niet leuk… het is in het Engels.

Dancing is Good for the Brain – YouTube

What happens in our brains when we dance. – YouTube

Dancing on the brain – Psychology research at Bangor University – YouTube

Tot slot ook een filmpje over het effect van muziek op het brein:

How Music Affects Your Brain – YouTube

De verhalen over “dansen voor het brein” en de gehele psychologie daarachter deed mij ook denken aan een ander verhaal… zie bijgesloten een verhaal van…. Ik zal geen namen noemen, maar jullie kennen haar allemaal.

Lees maar het stukje in het document “Je vergeet de wereld tijdens de dans”.

Dans

Ook dit keer heb ik weer een artikeltje gevonden over oude “prehistorische” dans! Dit keer Hora Nuţii! Wie kent hem niet? Het is al een oudje, wanneer je de muziek hoort zul je ‘m waarschijnlijk vanuit je spiergeheugen zo meedansen.

Lukt dat niet, kan dan eens naar dit filmpje: Hora Nutii, Romania, Balkanitsa-Haifa Dance Group, 2014 – YouTube

Tot slot vind je uit de reeks “muziekinstrumenten” een tweetal artikelen over twee muziekinstrumenten welke ik persoonlijk een prachtige combinatie vindt. De tapan en de zurna. Wanneer je deze artikeltjes leest (kwaliteit is niet al te best, maar met een beetje inspanning goed te lezen), zou je eigenlijk de muziek van Razlozko horo van het afgelopen seizoen op de achtergrond eens op moeten zetten.

Heel veel (lees) plezier ermee!

Goed, dit was weer een korte update van mijner zijde! Rest mij jullie allen nog een mooi restant van deze week te wensen en een goed weekend dat daarop mag volgen!

Ik zal weer op een traditionele manier afsluiten: Laten we hopen dat we snel weer met z’n allen op de dansvloer mogen staan! Tot die tijd… blijf gezond, houdt afstand waar mogelijk, blijf bewegen en probeer wel te genieten van de dingen die nu nog wel mogen!

Groetjes,

Harold