Email dd 20-04-2021 Update Harold

Lieve Igrammers,

 

Wederom hoop ik dat het jullie allemaal goed gaat en dat iedereen gezond en wel is!

 

Laten we beginnen met een huishoudelijke mededeling J: morgenavond is het ledenvergadering bij Igram, vergeet je niet om aan te melden!

Ik ben zelf ook in de gelegenheid om in te bellen. Ik zou het leuk vinden om jullie gezichten weer eens te zien J.

 

Corona-update

De tussenposen tussen de berichten van mijn kant worden steeds langer. Excuses hiervoor. Dit is simpelweg omdat er weinig van mijn kant te melden is. De weken vliegen nog steeds voorbij, ondanks dat er weinig te ondernemen valt. Ik vermoed dat dit voor de meesten van ons geldt. Werken, wandelen, (thuis) sporten, eten en slapen, in willekeurige volgorde is dit de gemiddelde doordeweekse dag voor ons. De weekenden daarentegen proberen we wel vol te plannen met etentjes en uitstapjes. Zo hebben we gisteren genoten van de bollenvelden rondom Lisse.

 

Toch lijkt er aan het einde van de tunnel een lichtje zichtbaar (nee, geen aankomende trein J), maar een lichtpunt in de verte dat ons weer langzaam maar zeker terug brengt naar het oude normaal! Het normaal waarbij we weer met meer mensen bij elkaar mogen komen. Het normaal waarbij we elkaar weer zonder enige belemmering een hand mogen geven. Het normaal waarbij we elkaar weer gewoon op z’n Nederlands, met drie zoenen kunnen begroeten. De corona-pandemie heeft mij in ieder geval wel geleerd extra te waarderen wat we voor de pandemie allemaal wél konden doen en mochten doen. Met het zicht op de komende versoepelingen en het indammen van de pandemie, hebben wij onszelf al wat leuks gegeven, als uitzichtpunt om naar toe te leven!

 

Qua dansen zit het er nú nog even niet in. De komende weken zullen er om gaan spannen of wij dit dansseizoen – wellicht onder beperkte omstandigheden – toch nog met elkaar een paar danspassen op de dansvloer mogen zetten! Mijn collega’s van de dinsdag- en donderdaggroepen en ik staan daarin in nauw contact met het bestuur van Igram.

 

Nederland vs. Argentinië

Tot die tijd, zal ik proberen jullie te voorzien in wat lees-, kijk en luisterplezier. In de vorige update stuurde ik leesartikelen mee uit de reeks “het instrument” van de zurna en tapan. Dit keer heb ik gekozen voor een instrument dat we niet zo vaak tegenkomen, simpelweg omdat de west Europese dansen een “achtergesteld kindje” zijn in ons dansprogramma: de draaielier. Toch komt er elke twee/drie jaar een dans terug in ons programma waar het instrument in voorkomt. Het zal je ook niet verbazen dat de dans altijd terugkomt, enkele weken voor Koningsdag: de Máxima-wals. Nu het onderwerp koningshuis toch aangesneden is… kunnen jullie het huwelijk van onze Willem Alexander en Maxima nog herinneren? Over het befaamde moment van deze dag (Adios Nonino – YouTube), heb ik ook nog een leuk artikel gevonden. De eerste tweepagina’s van het artikel de bandonion heb ik bijgesloten. Mocht je geïnteresseerd zijn in pagina 3 en 4 (uitsluitend bladmuziek), dan hoor ik het graag en zal ik deze ook rondsturen.

 

Al vanaf het begin van de corona-pandemie had ik in gedachten om – zodra álle maatregelen zijn opgeheven – met jullie de Nederlandse dans Gao weg ‘ie te doen. De reden hiervoor laat ik nog even in het midden, maar een tipje van de sluier wordt al opgelicht in bijgesloten artikel over Nederlandse dans (“Hoe verleidelijk is de Nederlandse volksdans?”). Hierin staat al een kort stukje geschreven over Ga weg jij. Lees het eens door en probeer de tekst (versie in Achterhoeks dialect) alvast een beetje te leren. Want wanneer we onbeperkt mogen dansen, zingen en roepen, dan komt deze dans zeker snel voorbij in het dansprogramma.

 

Turkije

Gedurende de afgelopen jaren hebben we een grote hoeveelheid Turkse dansen in ons dansprogramma gehad. Dit komt natuurlijk mede doordat we een mooie dansdag Turkse dans hebben gehad, maar natuurlijk ook dat Turkije een bijzondere historische (dans) folklore heeft. Door de Turkse bezetting in het zuidoosten van Europa, maar ook tot diep in Centraal Azië, heeft de Turkse dans en muziek haar sporen over een flink deel van de wereld achter gelaten. Niet alleen in dans en muziek, maar ook qua taal. In de verschillende Centraal Aziatische landen is de locale taal een afgeleide van het Turks.

 

Ik vond wat interessante artikelen over Turkse volksdansen in de Nevonieuws uit – jawel – 1977! Leuk om eens te lezen of om te bewaren als een naslagwerk.

 

Heel veel (lees) plezier ermee!

Bijlagen Emaill

 

Dit was weer een korte update van mijner zijde! Rest mij jullie allen nog een mooie avond toe te wensen en hopelijk zien we elkaar morgenavond bij de ledenvergadering!

Laten we hopen dat we snel weer met z’n allen op de dansvloer mogen staan! Tot die tijd… blijf gezond, houdt afstand waar mogelijk, blijf bewegen en probeer wel te genieten van de dingen die nu nog wel mogen!

 

Groetjes,

 

Harold