Email dd 23-08-2020 Harold update

Lieve Igrammers van de maandagavond,

 

Wederom hoop ik dat het goed gaat met iedereen en dat iedereen gezond en wel is!

 

Excuses van mijner zijde dat het ruim twee maanden heeft geduurd sinds ik weer van mij laat horen. De weken zijn weer voorbij gevlogen en voordat ik het in de gate had, was het alweer half augustus en staan we inmiddels alweer aan het begin van een nieuw dansseizoen. En… zoals het er nu naar uit ziet mogen wij volgende week maandag weer van start gaan met dansen! Hoe leuk is dat?

Ik heb er in ieder geval weer veel zin in!

 

Toch zal het allemaal niet helemaal hetzelfde zijn als we zijn gewend. Ber heeft het gisteren in het bericht namens het bestuur reeds aan ons meegedeeld, ook Igram heeft zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM en de dansprotocollen welke zijn opgesteld voor de danssector. De coronamaatregelen welke door Igram zijn opgesteld, zijn vanzelfsprekend, maar wat betekent dit nu in de praktijk voor volgende week maandag?

 

Wanneer de groep compleet is, zijn wij met 34 mensen in de zaal! We zullen daarom de gehele zaal moeten gaan gebruiken en dansen in een grote ovale kring.

Je moet je bij het dansen maar voorstellen dat er naast iedere persoon staat een denkbeeldige persoon aan de rechter- én de linkerzijde staat. Wanneer je deze denkbeeldige persoon stevig vasthoud (en ook rekening met hem/haar houdt) zouden we de kring in een mooie ovaal kunnen houden.

  • Let daarbij op dat je de bochten en hoeken niet afsnijdt!

Bij dansen welke bekend zijn, kunnen we eventueel ook in twee kringen dansen. Belangrijk hierbij is dat men wel in de eigen kring blijft dansen en niet tussen de twee kringen in komt te staan (perifere waarnemingen!). In de praktijk moeten we bekijken hoe dit uitpakt en of dit daadwerkelijk mogelijk is.

 

Dansprogramma

Qua dansprogramma hoeft er niet zo veel te veranderen, maar je zult begrijpen dat er geen dansen in paren gedanst gaan worden.

Ook dansen welke snel verplaatsen, zullen wij moeten beperken om zo te voorkomen dat de achterburen in de “uitademing” van de voorbuur terecht komen.

Bij dansen welke “naar binnen en naar buiten gaan” zullen wij ook  extra moeten opletten:

  • Niet te ver naar binnen (om zo ook bij “het binnen zijn” op voldoende afstand van de buren staat);
  • Ruim terug naar buiten om weer terug te komen op de kringlijn.

 

Ik heb onze programma’s van de afgelopen jaren bekeken en denk dat wij daarvan best veel dansen “gewoon” kunnen dansen. Dat is dus goed nieuws! Verder heb ik ook uitgebreid zitten nadenken voor een nieuw dansprogramma en kwam tot de ontdekking dat er best veel mogelijkheden zijn om dansen in hun oorspronkelijke staat te kunnen uitvoeren, zonder al te veel aanpassingen. Jullie zullen dit wel zien in de komende weken J.

 

Hieronder een paar aandachtspunten voor de komende weken/maanden.

 

  • Handen

De vraag “wat doe ik nu met mijn handen?” is reeds verschillende keren bij mij terecht gekomen…

Het antwoord is heel duidelijk… je houdt je handen zoals je deze in de dans ook zou houden. Je hebt immers aan beide kanten een denkbeeldige partner staan die ook zijn/haar handen in de “danspositie” heeft. Met andere woorden, dansen we de dans normaal met de handen in W-houding, dan hebben we de armen bij het losdansen ook in W-houding. Zwaaien de armen op-en-neer, of zijn ze normaal gesproken op de schouders? Dan doen we dit ook wanneer we losdansen.

Dit heeft een heel groot voordeel! Je kunt namelijk niet steunen (en leunen) op je buren… dit zal je danshouding bevorderen!

 

  • Perifere waarnemingen

Een nieuwe term welke erg belangrijk gaat worden voor een ieder: perifere waarnemingen. Wat is dat?

 

Een definitie welke ik vond is de volgende: “Je richt je focus op één onderdeel met behoud van contact met het geheel.” Maar wat wordt hier nu mee bedoeld?

Stel je voor, volgende week maandag sta je in de danszaal. Je bent bezig met een leuke dans. Misschien weet je de passen niet meer precies en spiek je bij één van je buren, je overburen, of bij mij om de dans te reconstrueren en terug te denken hoe deze ook alweer in elkaar zat. Je bent dan gefocust op één onderdeel (de dans).

 

Dan komen je perifere waarnemingen om de hoek kijken. Terwijl je je focust op het reconstrueren van de dans (of het onder de knie krijgen van een nieuwe dans), probeer dan in de gaten te houden wat er om je heen gebeurt:

  • Waar staan mijn buren?
  • Hoe sta ik t.o.v. mijn buren?
  • Hoe snel beweeg/verplaats ik t.o.v. mijn buren?
  • In welke richting (goed of fout) bewegen mijn buren?

 

  • Vooruit denken

Zoals we allemaal weten, dansen bewegen doorgaans alle kanten op. Denk hierbij onder andere aan één van de aanwinsten van de nieuwe dansen van het afgelopen seizoen: Sefarditiko zeïbékiko (ook wel Primavera en Salonico). Deze dans verplaatst eerst naar rechts, daarna naar binnen en buiten en vervolgens weer naar links.

Denk vooruit! Je weet hoe de dans in elkaar steekt, anticipeer vooraf op de richting welke eraan zit te komen.

 

Onder normale opstandigheden voorkomt dit botsingen met buren. Je staat nu los in de kring, vooruit denken voorkomt nu dat je bij je buren in de “comfort zone” terecht komt.

Vooruit denken is nu belangrijker dan ooit!

 

Plezier

Laten wij ondanks alle beperkingen waar we mee te maken krijgen vooral het dansplezier niet vergeten! We komen allemaal voor onze plezier en de gezelligheid. Wanneer we allemaal het beetje extra geven door rekening te houden met elkaar, kunnen we allemaal extra genieten van hetgeen wél kan en mag. Namelijk lekker dansen, genieten van de muziek en het hebben van plezier!

Ik heb er vertrouwen in dat het ons gaat lukken!

 

Tot slot zijn nogmaals de coronamaatregelen voor de maandaggroep bijgesloten bij deze e-mail. Lees deze nog een keer aandachtig door. Wellicht ook nog een keer voordat je naar de les toe komt volgende week maandag.

Doe jezelf en iedereen om je heen een plezier door niet naar de les te komen wanneer jezelf of één van je huisgenoten last hebt van de bekende klachten! Dit geldt overigens ook voor mij J.

 

Als afsluiting ga ik een ieder nog een hele fijne week toewensen en hopelijk allemaal tot maandag de 31ste!

 

Groetjes,

 

Harold