Workshop Albanees

Zondagmiddag 20 november om 14.00 uur was de workshop bij onze vereniging: Albanees door Sara Damen. Deze workshop werd gehouden in de gymzaal van de Walingstuin in Castricum.

Door het plotselinge koude weer en de koude gymzaal (de verwarming bleek kapot) voelden we met de 23 deelnemers meteen de behoefte om te bewegen……

In Albanië is er een landklimaat en de inwoners daar zijn wel aan strenge kou gewend dus waren we gelijk in de goede sfeer.

We hebben 6 dansen aangeleerd. En zoals gewoonlijk zijn ze herhaald en op video gezet zodat de dansleiding een handleiding heeft om ze de rest van de groepen aan te leren in de toekomst.

Het waren dansen die allemaal een duidelijk verhaal hadden wat uitgebeeld werd in de dans.

Zo was er een dans die kennismaking met elkaar bevordert, een trouwbelofte dans, een vrouwendans met grote beweging die de stoerheid en zelfstandigheid uitdrukt, een dans met een beweging van een adelaar wat met vrijheid te maken had.

De trouwbelofte dans was een frontdans, je staat allemaal met je gezicht dezelfde kant op.

Het beeldde uit, je haar met henna verven om je als jonge vrouw mooi te maken, dan de moeder die de jonge vrouw waarschuwt……”pas op wat je allemaal te wachten staat”, de kinderen die vlot aan je rokken zullen hangen, het harde werk o.a. brood bakken voor de kinderen en iedereen die bij je werkt. Kortom, bijna een heel levensverhaal in één dans…..

Ja…..en dan komt daar de mooie muziek bij ….. en de passen en armbewegingen en de figuren.

Onder de heldere en enthousiaste leiding van Sara was het een enerverende leuke dansmiddag.

Dansende groet,
Annet Bollemeijer

De dansen die gedaan zijn:

1. Ani more nuse
2. Vallja e nuseve te Sllovës – uit de streek Diber in Noord Albanië; Sllovë = stad
3. Valle Came – Camerija uit Zuid Albanië
4. Moj Hatixhe – uit Kosovo
5. Podrimje  uit Noord Albanië
6. Vallja e Dados – Zuid Albanië