Workshop Centraal Aziatisch

Op 14 maart 2018 werd er door Pridini een dansavond “Centraal Aziatische en Russische dansen” georganiseerd onder leiding van Marlies Juffermans.

Pridini en Igram hebben al jarenlang een samenwerkingsverband in het organiseren van 2 workshops, een in het najaar en een in het voorjaar.

In het najaar hadden wij de workshop met Sibylle Helmer en nu was Pridini aan de beurt met een workshop o.l.v. Marlies Juffermans.

De opkomst viel gelukkig (de griep waart nog steeds rond) mee. Zo’n 25 mensen, waarvan 6 leden van Igram en Harold, hadden een fijne avond in Heiloo.

Hieronder een verslag van de workshop met dank aan Harold die het voor ons heeft samengevat.

Marlies is al heel wat jaren actief als dansdocente in internationale dans. Na haar studie aan de kaderopleiding en de dansacademie is ze de wereld rondgetrokken, op zoek naar traditionele dansvormen

Ze heeft zich gespecialiseerd in dansen uit Rusland, Oekraïne en de Centraal- Aziatische republieken, zoals Kirgizstan, Kazachstan en Oezbekistan.

Over de dansonderzoeken publiceert ze artikelen en houdt ze presentaties. Op basis van haar bevindingen heeft ze een eigen dansrepertoire ontwikkeld waarmee ze dansworkshops verzorgt in binnen- en buitenland.

Naast dansen uit de Centraal Aziatische landen en voormalig Sovjet-Unie, heeft zij ook dansen op haar repertoire uit onder andere China en India.

In 2003 heeft Igram al eens een dansavond georganiseerd welke door Marlies werd verzorgd. Destijds leerde zij dansen aan uit Kirgizstan (Koeresj en Oejoe) en India (Bhangra). Enkele van deze dansen zijn een tijdje in het programma blijven hangen bij Igram. In een later stadium hebben wij ook een dans Suchandaria in het programma gehad. Deze dans uit Oezbekistan was ook afkomstig uit het programma van Marlies Juffermans.

Tijdens de dansavond in maart 2018 bij Pridini, heeft Marlies de volgende dansen aangeleerd:

  1. Kicik Peda; een dans uit Kazachstan, waarbij twee groepen tegenover elkaar staan en elkaar ‘uitdagen’ door elkaar in de war proberen te krijgen met de dansbewegingen. Kicik betekent ‘klein’. Peda betekent ‘dansje’. Beide woorden zijn afkomstig uit het Turks.
  2. Koeresj; dans uit Kirgizstan. De dans (in korte rijtjes) geeft de bewegingen weer van een paard. Het paard is een belangrijk dier in het leven van de nomaden.
    De muziek is overigens afkomstig van ensemble Huur-Huur-Tu uit Mongolië.
  3. Bayata; in deze dans uit Kirgizië worden bewegingen geuit welke in het leven van de nomaden een belangrijke rol spelen (wind, natuur, vogels). Muziek is afkomstig van ensemble Ashgabat (Turkmenistan).
  4. Loshki, lepel dans uit centraal Rusland.